Tokom oktobra i novembra meseca na Alma Quattro mreži u Beogradu i Novom Sadu, odvija se pomalo neobična Izložba na otvorenom. Sigurno ste primetili crno bele fotografije naših poznatih glumica i glumaca na LCD medijima, city light-ovima i bilbordima. Radi se o kampanji povodom izložbe “Pozorište u vremenu svakom” čiji je glavni organizator UDUS – Udruženje dramskih umetnika Srbije.
Ove godine UDUS obeležava 100 godina od svog osnivanja, a jedan od najboljih načina da se dramska umetnost sačuva od zaborava je izložba posvećena istoriji pozorišta tokom proteklih godina.

Izložba je otvorena 1. novembra u Etnografskom muzeju u Beogradu i do 30. novembra posetioci će moći da pogledaju fotografije naših dramskih umetnika iz različitih perioda i predstava, razna dokumenta i panoe koji govore o istorijatu pozorišta, kao i oba Dobričina prstena (nagrada koja se dodeljuje istaknutim glumcima za doprinos pozorišnoj umetnosti). Takođe, u određenim terminima u Art bioskopu Etnografskog muzeja tokom trajanja izložbe biće prikazani arhivski snimci 24 pozorišne predstave.

Pored UDUS-a kao glavnog organizatora, izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije, Arhivom Srbije, Istorijskim arhivom Beograda i Pozorišnim muzejom Vojvodine. Zajedno sa kreativnom agencijom Orange studio, imali su poprilično težak zadatak da iz bogate arhive izaberu fotografije i dokumenta koja će podsetiti javnost koliko je pozorište oduvek bilo važno za očuvanje kulture i društvenih vrednosti našeg naroda.

Otvaranje izložbe je obeležio savremeni perfomans po motivima „Putujućeg pozorišta Šopalović“ Ljubomira Simovića, kao i veoma zanimljiva “borba” između čudovišta na štulama sa silikonskim dodacima koje predstavlja kič i šund današnjice i mladog glumca koji je drvenim mačem ipak pobedio i odbranio čast i vrednost pozorišne umetnosti. Program je nastavljen odlomkom iz Šekspirovog komada „Kako vam drago“ koji su izveli studenti prve godine glume na Fakultetu dramskih umetnosti.

Voja Brajović, glumac i predsednik UDUS-a je zvanično otvorio izložbu, a veliko oduševljenje svih prisutnih je izazvalo i obraćanje Branke Veselinović, naše najstarije glumice koja je u 101. godini zadržala vedar duh i iskazala radost što je imala priliku da bude prisutna obeležavanju jubileja.

Pozivamo i vas da pogledate izložbu “Pozorište u vremenu svakom” u Etnografskom muzeju. Ulaz je besplatan, a na ulicama grada na AQ medijima, možete videti Izložbu na otvorenom sa fotografijama iz predstava i porukama naših najistaknutijih dramskih umetnika poput Mire i Bojana Stupice, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Nebojše Glogovca, Bate Stojkovića, Ljube Tadića, Dobrice Milutinovića, Rahele Ferari, Zorana Radmilovića i mnogih drugih.

I da se nadovežemo na odlomak teksta Federika Garsije Lorke, koji je na otvaranju pročitao Voja Brajović:

“Najplemenitija je umetnost, a vi ste, glumci, najveći umetnici, umetnici od glave do pete budući da ste se zbog ljubavi poziva popeli u taj svet pozorišnih dasaka.”.