Dobročinstvo je oduvek postojalo u tradiciji našeg naroda.  Činiti dobra dela je važno, jer predstavlja i jednu od najpoželjnijih društvenih vrednosti.

U okviru Nacionalnog dana davanja, uspostavljenog na inicijativu Srpskog filantropskog foruma prikupljena su sredstva za nabavku najsavremenijeg spektrometra za Istraživačku stanicu Petnica. Od ove godine, pokroviteljka manifestacije je predsednica Vlade Republike Srbije, ujedno i predsednica Saveta za filantropiju, Ana Brnabić.

IS Petnica je osnovana je 1982. godine na inicijativu mladih istraživača, nastavnika i studenata, kako bi se unapredilo obrazovanje i formirali mladi naučni kadrovi. U radu mladih i talentovanih osnovaca, srednjoškolaca i studenata, zaljubljenika u nauku, svakako će od velike pomoći će biti i spektrometar, multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno i brzo identifikuje hemijske supstance i jedinjenja uzoraka. Uređaj se može koristiti bezbroj puta u analizama i ne oštećuje ispitivani materijal. Koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, prilikom ispitivanja boja i pigmenata na umetničkim delima i kulturnim spomenicima.

U dosadašnjoj akciji u okviru Nacionalnog davanja prikupljeno je dva miliona dinara. Ček je uručen direktoru Istraživačke stanice Petnice, Vigoru Majiću na otvaranju Festivala filantropije, 24. oktobra, u prostorijama UniCredit banke u Beogradu. Otvaranju festivala prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i članovi Koalicije za dobročinstvo.

Festival filantropije je deo kampanje čiji je cilj da pokaže moć davanja prikupljanjem sredstava za podršku obrazovanja, mladih i inovacija. Deo je projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo predvođena Fondacijom Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su: Trag fondacija, Katalist Balkan, Smart Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. Tokom festivala, od 24. do 28. oktobra, održano je niz aktivnosti na različitim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu.

Na otvaranju festivala, premijerka Ana Brnabić i ambasador Kajl Skat uručili su priznanja svim kompanijama i organizacijama koje su doniranjem podržale Nacionalni dan davanja.
Pored kompanije Alme Quattro, u prikupljanju sredstava učestvovale su sledeće kompanije i fondacije: GDI Solutions, Erste Bank, Delta fondacija, Bosis, Unicredit Bank, Vetroelektrane Balkana, Coca Cola Hellenic, Hemofarm fondacija, Beogradski maraton, Vip mobile, Telenor, Telekom Srbija, Infostud 3, Fondacija “Humano srce Šapca” i LaFarge.

 

Dobročinstvo je jedino blago koje se uvećava davanjem”, rekao je Cesare Cantù.
Pozivamo i vas da činite dobro drugima, jer dobro se dobrim vraća.