Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević“ – JUST OUT Manasija održava se od 24. do 26. avgusta, pored zidina manastira Manasija.

Već četvrtu godinu za redom i Alma Quattro medijski podržava viteški festival koji promoviše srpsku kulturu i baštinu, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta. Ove godine označava se i izuzetan jubilej: 600 godina od kada je Despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjovekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice, kulama i visokim zidinama koji čine manastir Manasija.

Organizator i domaćin festivala su udruženja “D.S.L – Despot Stefan Lazarević” i “Beli orlovi”, koji se trude da sačuvaju duh i istoriju srpskog viteštva.

Svečano otvaranje festivala je u petak 24. avgusta sa početkom u 20 časova.
Posetioci će prisustvovati defileu viteških trupa iz Srbije, Francuske, Rusije, Ukrajine, Ruminije, Bugarske, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske, Austrije, Danske, Švedske, Belgije, Jermenije i Irana.
U sklopu večernjeg programa u petak i subotu, održaće se projekcija dokumentarnog filma “Naučiti mrak da sija” koji je snimljen povodom jubileja 600 godina manastira Manasija.
Tokom vikenda održavaće se turniri u pojedinačnim i grupnim viteškim borbama. Prezentovaće se i različite borilačke veštine, kao što su bacanje koplja, sekire i turnir u streličarstvu. Posetioci će imati priliku da probaju srednjovekovne specijalitete, uz bogat kulturno-umetnički program pesama i igara. Šetnjom kroz viteško selo možete se upoznati sa nekadašnjim načinom života i srednjovekovnim zanatima.
Za najmlađu publiku se organizuju različite aktivnosti, kao što su mala škola mačevanja, gađanje iz luka i strele, radionice iz slikarastva, grnčarije i srednjovekovnih društvenih igara.

U prethodne tri godine, manastir Manasiju i festival posetilo je preko 150.000 ljudi. Festival je dospeo i na svetske portale i štampu, kao što su londonski Telegraph, omanski Times, MSN… ”Velika posećenost festivala doprinela je povećanju broja turista manastiru i celom regionu, a veliki broj učesnika festivala se vraćao u Srbiju kako bi obišao i druge turističke destinacije u zemlji, na šta smo veoma ponosni“, poručili su organizatori manifestacije.

Ako ste u detinjstvu voleli borbe vitezova, odvojite vreme za posetu festivalu i uživajte u viteškoj atmosferi srednjovekovne Srbije.
Festival je i ove godine besplatan za sve posetioce. Više informacija možete pronaći na justout.rs