BELhospice je prva specijalizovana dobrotvorna organizacija u Srbiji koja pruža palijativno zbrinjavanje pacijentima sa malignim bolestima u progresivnom, uznapredovalom stadijumu za koji je prognoza ograničena.

BELhospice je 2004. godine započeo pružanje usluga palijativnog zbrinjavanja i do sada je zbrinuo preko 2.000 pacijenata besplatno. Prema statističkim podacima svake godine od malignih bolesti u Srbiji premine oko 20.000 pacijenata, od kojih 33,4% umire u bolnicama, a za ostale ne postoje validni podaci. Ovo predstavlja veliki problem za naše društvo jer u Srbiji još uvek ne postoji stacionarni hospis.

BELhospice organizacija je u 2015. godini pokrenula akciju izgradnje prvog hospisa u Srbiji kako bi što veći broj pacijenata u Srbiji imao adekvatnu podršku. Usluge koje će besplatno pružiti novi hospis su: stacionarna jedinica, kućno zbrinjavanje, dnevni centar, ambulanta, psihosocijalna podrška, edukacija stručnjaka (lekara, medicinskih sestara, socijalnih radnika, volontera).

Izgradnja prvog hospisa imaće veliku ulogu u pružanju pomoći i palijativnom zbrinjavanju jer ono poboljšava kvalitet života i pacijenata i porodice. Projekat će u potpunosti biti finansiran putem fundraising aktivnosti u Srbiji i inostranstvu.

Palijativno zbrinjavanje bi trebalo da bude dostupno svima.

Pridružite se i podržite izgradnju prvog hospisa u Srbiji.

Pogledajte kako izgleda BELhospise kampanja na AQ mreži u oktobru mesecu.